Ελεύθερο Λογισμικό ανάγνωσης αρχείων PDF

Η Ελληνική Ένωση Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού συμμετέχει στην εκστρατεία PDFreaders του Free Software Foundation Europe για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο γεγονός ότι κυβερνητικοί και κρατικοί ιστότοποι διαφημίζουν ιδιοκτησιακό λογισμικό κάθε φορά που ανακατευθύνουν προς μια διεπαφή λήψης μη-ελεύθερου προγράμματος ανάγνωσης PDF όταν πρόκειται να διαβάσετε ένα αρχείο PDF.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση - Ευρωπαϊκή εκστρατεία PDFreaders



Γιατί;

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν να υπογράψετε πάνω στον αυτοκινητόδρομο μια δήλωση του τύπου «Χρειάζεστε ένα VW για να οδηγήσετε σε αυτόν τον δρόμο. Επικοινωνήστε με τον τοπικό πωλητή αυτοκινήτων ΦολκσΒάγκεν για μια δωρεάν δοκιμή οδήγησης – Η κυβέρνησή σας». Όταν πρόκειται για λογισμικό ανάγνωσης αρχείων PDF, πολλές κυβερνήσεις ή δημόσιες υπηρεσίες καθημερινά κάνουν κάτι παρόμοιο. Η εκστρατεία pdfreaders.org επικεντρώνεται σε δημόσιους οργανισμούς που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτοντας πόσο συχνά εμφανίζουν τέτοιες μη-Ελεύθερες διαφημίσεις.

Τι έχει ήδη επιτευχθεί

Καθημερινά, δημόσιες υπηρεσίες διαφημίζουν μη-ελεύθερο λογισμικό στους ιστοτόπους τους. Μερικά παραδείγματα είναι παρακάτω. Μέσα σε ένα μήνα έχουν ήδη συλλεχθεί 2286 αναφορές σφάλματος με προέλευση από κάθε χώρα στην Ευρώπη και επίσης από εννέα χώρες εκτός Ευρώπης.

pdfcamp1pdfcamp2pdfcamp3

Δεύτερη φάση της εκστρατείας: Η επαφή με τον δημόσιο τομέα

Ανακαλύπτοντας δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες διαφημίζουν ιδιωτικά προγράμματα ανάγνωσης αρχείων PDF ήταν μόνο το πρώτο βήμα της εκστρατείας. Τώρα απαιτείται να οικοδομήσουμε ευαισθητοποίηση για τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Ζήτημα ουδετερότητας: Οι δημόσιοι φορείς δεν θα πρέπει να αναλώνονται σε διαφημίσεις

    Προτείνοντας ένα μοναδικό μη-ελεύθερο πρόγραμμα, οι δημόσιοι φορείς προωθούν το μοντέλο του ιδιωτικού λογισμικού. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά στο πρόγραμμα ανάγνωσης που διαφημίζουν, έτσι δεν υπάρχει λόγος για τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς να ενισχύουν περαιτέρω την κυριαρχία μιας μοναδικής εταιρίας σε ένα τμήμα της αγοράς λογισμικού. Διαφημιστικές καταχωρίσεις σε ιστοτόπους του δημόσιου τομέα μπορεί να είναι εντάξει αν φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για διαφήμιση και είναι πληρωμένες και αν δεν απειλούν τον ανταγωνισμό και την επιλογή στην αγορά λογισμικού. Όταν δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν ως δίαυλος του μάρκετινγκ για το προϊόν μιας και μοναδικής εταιρίας, κάτι δεν πάει καλά.

  • Ζήτημα ελευθερίας: Οι δημόσιοι φορείς δεν θα πρέπει να ζητούν από τους πολίτες να χρησιμοποιούν μη-ελεύθερο λογισμικό

    Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι λογισμικό το οποίο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί, να μελετά, να μοιράζεται και να βελτιώνει. Αυτές οι τέσσερις ελευθερίες δίνουν στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο του λογισμικού που χρησιμοποιούν. Το Ελεύθερο Λογισμικό διασφαλίζει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε το προϊόν μιας εταιρίας αν θέλετε απλώς να διαβάσετε έγγραφα τα οποία σάς αποστέλλονται από άλλους, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπηρεσιών. Κάθε πρόγραμμα μπορεί να εξεταστεί για προβλήματα ασφαλείας, έτσι ώστε αυτά συχνά να διορθώνονται γρήγορα. Το Ελεύθερο Λογισμικό βοηθάει στην προστασία της ιδιωτικότητας, επειδή δεν μπορείτε ποτέ να είστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε κάνει μόνο αυτά που θέλετε και τίποτε άλλο. Μια κυβέρνηση που υπάρχει για να προστατεύει και να διατηρεί την ελευθερία μας δεν θα έπρεπε να μας ζητάει να χρησιμοποιούμε μη-ελεύθερο λογισμικό.

  • Ζήτημα Ανοικτών Προτύπων:

    Οι εκδόσεις του τύπου PDF οι οποίοι είναι Ανοικτά Πρότυπα μπορούν να υλοποιηθούν από όλα τα προγράμματα ανάγνωσης αρχείων PDF. Αν οι δημόσιες υπηρεσίες δεν επιμένουν στα Ανοικτά Πρότυπα κατά την παραγωγή των εγγράφων τους, κάνουν δυσκολότερο για τις προσφορές Ελεύθερου Λογισμικού και τους διαφορετικούς προμηθευτές να ανταγωνιστούν στην αγορά.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, το FSFE ζητά από τη δημόσια διοίκηση ή να αφαιρέσει τις διαφημιστικές καταχωρίσεις για το ιδιοκτησιακό λογισμικό ή τουλάχιστο να προβάλλει ισότιμα καταχωρίσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό, έτσι ώστε οι χρήστες των σχετικών ιστοτόπων να αντιλαμβάνονται ότι έχουν επιλογή.


Ιστοσελίδα της Καμπάνιας: https://www.pdfreaders.org/


Το παρόν κείμενο βασίστηκε και περιέχει τμήμα της Ελληνικής μετάφρασης της σελίδας για την καμπάνια του FSFE
Copyright © 2001-2010 Free Software Foundation Europe.